Melding

facebook Instagram

Tips

Uitzetlijst
X

Uitzetlijst

Als je een baby verwacht, zijn er veel dingen waar je aan moet denken. Het duurt misschien nog even voor je kleine er is, maar het is wel handig om nu alvast aan de uitzetlijst te beginnen. De uitzetlijst is een handig overzicht met alle belangrijke dingen om in huis te hebben, voor je baby er is. De Consumentenbond heeft een hele handige lijst opgesteld, zodat je goed bent voorbereid op de komst van je baby!

Klik hier voor de uitzetlijst: https://www.consumentenbond.nl/zwanger/baby-uitzetlijst

Baby nieuws
X

Baby nieuws

Wanneer vertel je op werk dat je zwanger bent? Voor iedereen is dit natuurlijk anders, maar je bent verplicht om het uiterlijk 3 weken voor je verlof te melden. Normaal gezien is dit rond week 31. Natuurlijk kan en mag je het eerder vertellen. Bedenk daarin wat voor jou goed voelt en wanneer je het graag wilt delen.

Ook mag je onder werktijd naar de dokter of verloskundige voor noodzakelijke onderzoeken. Het is natuurlijk wel handig om rekening te houden met de planning op je werk.

Wist je dat je ook naar de verloskundige kunt als je een kinderwens hebt? Je komt dan terecht op het kinderwensspreekuur. Dit laagdrempelige spreekuur is bedoeld voor iedereen met een kinderwens en bezoek je bij voorkeur vóórdat je zwanger bent. Ze staan jou en je partner bij met persoonlijk advies over gezond zwanger worden.
Krachttraining
X

Krachttraining

Een paar sterke benen, billen, buikspieren en bovenrug kunnen veel pijnklachten voorkomen tijdens de zwangerschap. Hoe eerder je begint met het trainen van spiergroepen, hoe sterker ze over een paar maanden zijn! Krachttraining is daarom een goede sport als je een kindje wil. Het beste kan je daarmee beginnen voordat je zwanger wordt.

Seks
X

Seks

Door vroeg in je cyclus seks te hebben, heb je meer kans op een meisje. Wat denk jij, is dit een feit of een fabel? ??

Antwoord: Dit is een fabeltje.

De timing van je seks heeft geen invloed op het geslacht van je kindje. Het is wel belangrijk om in de periode rondom je eisprong seks te hebben, dan ben je vruchtbaar en maak je de meeste kans om zwanger te worden.

Weet je niet wanneer je eisprong plaatsvindt? Gemiddeld is dit 2 weken na de eerste dag van je menstruatie. 

Vette vis
X

Vette vis

Vis eten is belangrijk voor je toekomstige kindje. Vette vis bevat gezonde vetzuren die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenen en de ogen bij ongeboren baby’s.

Het advies is om 1 tot 2 keer per week vette vis te eten. Voorbeelden van vette vis zijn zalm en makreel. Vette vis is ook rijk aan vitamine D. Zorg er bij de bereiding voor dat je de vis goed verhit tegen alle bacteriën. Eet je geen vis? Dan kun je ook omega-3 innemen via vegetarische algenolie-capsules

Foliumzuur
X

Foliumzuur

Je hoort waarschijnlijk overal dat je foliumzuur moet slikken als zwanger wil worden. Maar wat doet het en wanneer moet je beginnen? Foliumzuur is een andere naam voor vitamine B11. Foliumzuur verkleint de kans op een open ruggetje bij je baby. Het beste begin je minimaal 4 weken voor de bevruchting al met 1 tablet foliumzuur per dag. Anders heb je niet genoeg foliumzuur opgebouwd in je lijf. Begin er dus mee 4 weken vóórdat je zwanger probeert te worden.

Ga er ook na de bevruchting nog 10 weken mee door. Het kan geen kwaad om langere tijd foliumzuur te slikken, dus ga er gewoon mee door, ook als het zwanger worden een tijdje duurt!

Wist je dat je ook naar de verloskundige kunt als je een kinderwens hebt? Je komt dan terecht op het kinderwensspreekuur. Dit laagdrempelige spreekuur is bedoeld voor iedereen met een kinderwens en bezoek je bij voorkeur vóórdat je zwanger bent.

Gezond leven dat doe je samen
X

Gezond leven dat doe je samen

Zwanger worden doe je samen! Daarom is het ook voor de man belangrijk om gezond te leven. Wist je dat de kwaliteit van de eicel en de zaadcel meehelpen met hoe goed de placenta groeit? Probeer daarom samen al voor de bevruchting gezond te leven.

 

Wil je graag persoonlijk advies? Meld je aan voor een kinderwensspreekuur bij jou in de buurt. Tijdens dit laagdrempelige consult worden alle punten besproken die belangrijk zijn bij gezond en snel zwanger worden. Het kinderwensspreekuur is voor iedereen en bezoek je bijvoorkeur vóórdat je zwanger bent!

 

 

Sterk lichaam
X

Sterk lichaam

Een sterk lichaam is de perfecte omgeving voor een baby om in te groeien. En daar kun je nu al mee beginnen! Sterke bil- en bekkenbodemspieren zijn handig, want deze spieren zorgen voor een goede houding en voorkomen lage rugpijn. Je bekken wordt er een stuk stabieler van.

Caffeïne
X

Caffeïne

Als je zwanger wilt worden of zwanger bent is het beter om caffeïne-houdende producten zoveel mogelijk te beperken. Er wordt aanbevolen niet meer dan 200mg caffeïne per dag te consumeren, wat overeenkomt met 2 kopjes koffie . Prima, zou je denken. Maar wist je dat er nog meer veel-geconsumeerde producten zijn die cafeïne bevatten, zoals zwarte thee en cola? Het is belangrijk hier dus ook rekening mee te houden!

Vitamine D
X

Vitamine D

Zon = vitamine D! Vitamine D is belangrijk voor het opnemen van calcium uit de voeding. Calcium zorgt voor de opbouw en instanddhouding van stevige botten en dat is tijdens de zwangerschap extra belangrijk voor jou en je baby. Er zijn ook aanwijzingen dat genoeg vitamine D de kans op bepaalde zwangerschapscomplicaties verlaagd, zoals de kans op zwangerschapsdiabetes en een kindje met een laag geboortegewicht.

Vaak is alleen voeding niet voldoende om aan je dagelijkse hoeveelheid vitamine D te komen. Het mooie is dat het lichaam zelf vitamine D aanmaakt wanneer je buiten in de zon komt! Wist je dat ongeveer 30 minuten per dag al voldoende is? Je maakt dan voor meerdere dagen vitamine D aan en bouwt zo ook een voorraadje op voor in de winter.

Wil jij voldoende vitamine D binnenkrijgen? Via deze app kun je al voor 10 coins een potje Foliumzuur + Vitamine D bestellen!

IJzertekort
X

IJzertekort

Zwanger worden en ijzertekort. Hoe zit dat?
Een ijzertekort komt vaak voor bij vrouwen. Het kan leiden tot een te vroeg geboren kindje. IJzer krijg je makkelijk binnen door het eten van producten zoals vlees(vervangers), vis en eieren. Vitamine C helpt je lichaam om ijzer goed op te nemen. Daarom is het slim om bij elke maaltijd groente of fruit te eten.
Calcium
X

Calcium

Wil jij ook sterke botten voor je baby? In melkproducten zit calcium en dit is belangrijk om je baby te helpen sterke botten te ontwikkelen. Probeer meer yoghurt, melk, kwark of karnemelk binnen te krijgen. Ook kun je sojadrink met toegevoegd calcium nemen. Daarnaast zit er calcium in donkere bladgroente zoals boerenkool.

Je krijgt genoeg calcium binnen als je elke dag zo’n 450 milliliter aan melkproducten binnenkrijgt. Dit zijn ongeveer 2-3 porties.
Seks rondom de eisprong
X

Seks rondom de eisprong

"Waarschijnlijk weet je wel dat je het beste seks kunt hebben vlak voor en rondom je eisprong; dan ben je het meest vruchtbaar. Als je goed oplet, kun je soms merken dat je eisprong eraan zit te komen. Je verliest bijvoorbeeld helder, eiwitachtig slijm, zo vlak voor het midden van je cyclus. Dat is dus een goed moment om seks te hebben!

Wist je dat je je eisprong ook kunt vaststellen door je temperatuur op te meten? Dit kan je helpen vast te stellen wanneer jouw eisprong plaatsvindt. In de oude biologie boeken leer je namelijk dat dit halverwege je cyclus is, maar dit kan wisselen per vrouw! Zeker wanneer je cyclus langer of korter is dan +/- 28 dagen." 

Twijfel je over jouw cyclus? Overweeg dan eens naar het kinderwensspreekuur te gaan. Dit is een laagdrempelig spreekuur bij een verloskundige bij jou in de buurt. Tijdens het gesprek komen alle punten aan bod die belangrijk zijn om gezond en snel zwanger te raken. Dit spreekuur is bedoeld voor iedereen met een kinderwens en bezoek je bij voorkeur vóórdat je zwanger bent.
 
Fruit
X

Fruit

Zwanger worden en fruit eten: een gouden combi! Slechts 30% van alle vrouwen in Nederland eet voldoende fruit. En 28%, zowel vrouwen als mannen, eet voldoende groenten. Fruit en groenten leveren veel vitamines, mineralen en vezels. Daarnaast bevatten groenten en fruit veel vitamine C, waardoor ijzer beter wordt opgenomen.

Eet bij elke maaltijd fruit of groente. Ook als tussendoortje zijn fruit en rauwkost ideale energiebommetjes!
Ga voor kleur!
X

Ga voor kleur!

Vind jij een gezonde leefstijl belangrijk? Dan mag het eten van voldoende groenten en fruit niet ontbreken! Op 14 oktober vindt de Nationale Groente- en Fruitdag plaats. Op deze dag krijgen alle bezoekers van de polikliniek Gynaecologie en Verloskunde gratis snackgroenten en -fruit. De inname van voldoende groenten en fruit dragen namelijk bij aan (het tot stand komen van) gezonde zwangerschappen. Op deze manier proberen we iedereen een steuntje in de rug te geven. Doe ook met ons mee, en snack met groenten en fruit je middagdip eruit! 

Blogs

Blog
Zwanger worden? Dit moet je weten over gezond sperma
Blog
Sneller zwanger worden: Wat kun je zelf doen? 6 tips
Blog
Goed getimed! Bereken je vruchtbare dagen
Wil je een gezond kind?
Doe mee!


265
vrouwen gingen je voor