Melding

facebook Instagram

Erasmus MC

Diverse programma's worden sinds 2011 aangeboden door de afdeling Verloskunde en Gynaecologie van het Erasmus MC en hebben inmiddels duizenden ouders geholpen bij hun kinderwens.

Veel problemen rondom de zwangerschap en ziekten later in het leven ontstaan vooral vóór de bevruchting en in de eerste weken van de zwangerschap. De organen van het kind en de moederkoek worden in deze periode namelijk aangelegd. Uit jarenlang wetenschappelijk onderzoek is bekend dat een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl van belang zijn voor de gezondheid van geslachtcellen, het verloop van de zwangerschap, en het krijgen van een gezond kind.

Ongeveer 14 weken vóór de bevruchting, in de preconceptionele periode, rijpen de geslachtcellen van zowel de vrouw als de man. Vervolgens vinden er na de bevruchting, in de eerste 10 weken van de zwangerschap, veel celdelingen en belangrijke processen plaats die belangrijk zijn voor de aanleg van de moederkoek (placenta) en de organen van het kind in de eerste 10 weken van de zwangerschap (embryo). Blootstelling aan schadelijke stoffen en een ongezonde voeding- en leefstijl hebben invloed op deze processen en kunnen ervoor zorgen dat het embryo zich niet goed kan ontwikkelen.

Een embryo dat niet goed groeit heeft een verhoogd risico op complicaties tijdens de zwangerschap, maar ook op gezondheidsproblemen na de geboorte, zoals het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en suikerziekte (diabetes). Om deze risico’s zoveel mogelijk te beperken, is streven naar een optimale gezondheid al vóór de bevruchting dus enorm belangrijk.

Veel factoren hebben invloed op de vruchtbaarheid en bevruchting. Aan de ene kant zijn dit genetische factoren van zowel de aanstaande moeder en vader en anderzijds spelen factoren van buitenaf zoals leefstijl een belangrijke rol. Onder leefstijl vallen onder andere voeding, stress, roken, het drinken van alcohol en het werken met chemische middelen.


Medische- en leefstijlzorg

‘Voeding en leefstijl zijn zeer bepalend voor de eigen gezondheid, maar ook voor dat van de baby en de rest van zijn of haar leven’, legt Prof.dr. Régine Steegers-Theunissen, hoogleraar periconceptie epidemiologie, uit. ‘Uit ons onderzoek blijkt dat de periode vóór en tijdens de zwangerschap het beste moment is om naast medische zorg ook leefstijlzorg aan te bieden. Dat doen we onder andere met deze mobiele interactieve website.’

Erasmus MC biedt vergelijkbare programma’s als Slimmer Zwanger, Slimmer Eten met je kind, Slimmer Gezond bij hart- en vaatziekten en Slimmer Gezond bij diabetes. Voor een betere en goedkopere zorg voor iedereen!

Wil je een gezond kind?
Doe mee!


265
vrouwen gingen je voor